Bursa Ayvaini Mağarası Kurtarma Çalıştayı / 2016

Kategori: Çalıştaylar, Genel, Mağara Kurtarma | 0

Bursa’da valiliğe, kaymakamlıklara, belediyelere yıllardır neredeyse her mağara ile ilgili, mağaranın turizme açılması konusunda dilekçeler gelmektedir.. “Ülkemiz 2023 turizm stratejisinde mağara turizmi, alternatif turizm kapsamında geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Mağara turizmi ülkemizde sadece görsel mağaralar olarak dikkat çekmekte; bununla birlikte yanlış uygulamalar olduğu görülmektedir.

2015 yılı ekim ayında Bursa Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Kültür  Daire Başkanı Aziz ELBAS ile yaptığımız görüşme, mağaracılık çalıştayı organize etme fikrini doğurdu. Sportif olarak mağaracılık Bursa’da Ayvaini Mağarası özelinde zaten yapılan bir aktivitedir. Bölgemizin sportif mağaracılıkta üs olabilmesi, mağara turizminde yapılan yanlışlara dikkat çekilmesi ve bir yol haritası hazırlanması için Bursa Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde MADBURSA Mağara Araştırma Derneği ve UMAST Uludağ Üniversitesi Mağara Araştırmaları Spor Topluluğunun evsahipliğinde 2016 nisan ayında bir mağaracılık çalıştayı yapılması amaçlandı, Çalıştaya katılacak misafirlerin davet edilmesi, konaklama ve yemek giderlerinin karşılanması,  reklam, afiş vb. tanıtım malzemelerinin hazırlanması, çalıştayın yapılacak salonun Büyükşehir bünyesi tesislerinden birinde yapılması, konaklama yeri ve çalıştay salonu arasında ulaşımın servis aracıyla sağlanması, çalıştayda sunulan bildiri ve özetleri için kitapçık çıkartılması hususunda gerekenlerin yapılmasına karar verildi.

Ayvaini özelinde, ama bütün mağaraları ilgilendiren  turizme açılan mağaralardaki uygulama yanlışları, oluşan tahribat,koruma gerekliliği,mağara işletme alternatif yöntemleri vs.gibi konularda söyleyecek sözü olanlar , mağara araştırma dernek ve öğrenci topluluk temsilcilerinin davet edilmesine karar verildi. Çalıştaya hazırlık çalışmaları sürerken, çalıştay ile aynı zamanda Ayvaini mağarasında bir kurtarma tatbikatı da yapılması fikri gelişti. Çalıştay ve kurtarma tatbikatına Türkiye’deki bütün mağaracıların davet edilmesi ve gelecek yıllarda Bursa’da bir mağaracılık festivali düzenleme fikri olgunlaştırılmaya çalışılmıştır.

Bir taşla birkaç kuş vuralım istedik. Bir taraftan sportif mağaracılığın tanıtılmasına katkıda bulunalım istedik.Bir taraftan mağara kurtarma tatbikatı yaparken mağaralarda yaşanabilecek kazalara karşı daha hazırlıklı hale gelelim istedik. Diğer taraftan Ayvaini mağarası özelinde genelde mağaraların turizme açılma fikri oluştuğunda ne gibi faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini sorgulamak istedik. Yurdumuzda mağara turizmi dendiğinde genellikle içerisinde aydınlatma ,yürüyüş yolları ve kapısında bilet gişesi olan uygulamalar akla gelmektedir.Çalıştay boyunca farklı uygulamalara da değinilmesini arzuladık.

Çalıştayımızın Mağaracılık ile ilgilenen dernek ve topluluklar arasında zaten var olan dostluğun ve dayanışmanın artmasına katkıda bulunmasını umduk.Çalıştay boyunca derleyeceğimiz sunuların çalıştay kitabında bir araya getirilmesiyle gelecekte de konuyla ilgili olan yetkili ve ilgililere kaynak oluşturmasını umut ettik.

1 nisan gecesi gelip çattığında Çalıştay ve tatbikata toplam 14 dernek ve topluluktan 127 mağaracı katılarak varlığı ve emeği ile destek verdi.

Keyifle geçen 2 günün ardından benzer etkinliklerin daha geniş katılımlı olarak tekrar gerçekleştirilmesi ortak hayalimiz oldu.  Her topluluk ve dernekten çok sayıda katılımcının varlığı, etkinliğin başarılı geçmesini sağladı.Etkinliğe katılarak destek olan bütün mağaracılara çok teşekkür ederim.

03.04.2016 Bursa

Mağara Araştırma Derneği

Attila ÜLGEN

Etkinliğe katılan dernek ve öğrenci toplulukları.

UMAST ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MAĞARA ARAŞTIRMALARI SPOR TOPLULUĞU  
KMG KUZGUN MAĞARA KEŞİF GURUBU  
ESMAD ESKİŞEHİR MAĞARA ARAŞTIRMA DERNEĞİ  
ANADOSK ANADOLU ÜNİVERSİTESİ DOĞA SPORLARI KULÜBÜ  
AKÜMAK AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MAĞARA ARAŞTIRMALARI TOPLULUĞU  
İTÜMAK İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAĞARA ARAŞTIRMA KULÜBÜ
EGEMAK EGE MAĞARA ARAŞTIRMA VE KORUMA DERNEĞİ
EMAK EGE ÜNİVERSİTESİ MAĞARA ARAŞTIRMA KULÜBÜ
ASPEG ANADOLU SPELELOJİ GRUBU DERNEĞİ
DEUMAK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MAĞARA ARAŞTIRMA KOLU
İZMAD İZMİR MAĞARA ARAŞTIRMA DERNEĞİ
ANÜMAB ANKARA ÜNİVERSİTESİ MAĞARA ARAŞTIRMALARI TOPLULUĞU
MAD MAĞARA ARAŞTIRMA DERNEĞİ
MADBURSA MAĞARA ARAŞTIRMA DERNEĞİ BURSA ŞUBESİ

 

_DSC0930

 

_DSC0954

 

Ekran Resmi 2016-03-15 10.14.12