2018 Avrupa Mağara Kurtarma Birliği Genel Kurulu Yapıldı

Mağaracılık Federasyonu başkanı Bülent Genç ve mağara dalgıcı ve dalış eğitmeni Hakan Eğilmez’in federasyonu temsilen katıldığı toplantı 1-4 Kasım tarihleri arasında İtalya’nın Casola Valsenio kentinde gerçekleştirildi. 2019’da yapılacak olan ECRA genel kurulunun Türkiye’de yapılması kararlaştırıldı.

Avrupa Mağara Kurtarma Birliği (ECRA), 18 ülkenin ulusal mağara kurtarma ekiplerinin birleşmesiyle oluşan bir topluluk. Türkiye Mağara Kurtarma Komisyonu’nun da geçen sene yapılan genel kurulda bu topluluğa katılma talebi kabul edildi. ECRA, bugüne kadar mağara kurtarma konusunda önemli başarılara imza atmış bir kuruluş. Dünyanın en zorlu kurtarma operasyonlarından sayılan Almanya’daki Riesending mağarasında 1000 metre derinlik ve 9000 metre uzaklıktaki bir noktadan, bilinci kapalı bir kazazedenin kurtarılması operasyonuna da öncülük etmiştir.

Bu seneki toplantıda mağara kurtarma konusunda son teknolojik gelişmeler ve yapılan kurtarma operasyonlarının ayrıntıları anlatıldı. Çok özel teknolojiler gerektiren mağara içi iletişiminde Video VOX ve dijital mağara içi iletişim teknolojileri tanıtıldı. Tayland’da 12 çocuk ve koçlarının yükselen mağara suları yüzünden mahsur kalması sonrası yapılan kurtarma operasyonunun ayrıntıları anlatıldı. 

Teknik sunumların yanında pratik çalışmalar da yapıldı. Dikey mağaralarda uzun şaftlarda verimli sedye çıkarma teknikleri ve dar mağara geçitlerinin piroteknik yöntemlerle genişletilmesi pratik olarak tatbik edildi ve dikey ortamlarda konaklama için kullanılan portaledge’ler tanıtıldı.

Gelecek sene Türkiye’de yapılacak ECRA toplantısı için Mağaracılık Federasyonu yönetimi hazırlıklara heyecanla başladı.