Kapaklı Kuylucu Kurtarma Çalıştayı – Haziran 2018

Kategori: Çalıştaylar, Mağara Kurtarma | 0

10. Mağara Kurtarma Çalıştayını 15-17 Haziran tarihleri arasında Kapaklı Kuylucu’nda yaptık. Çalıştaya 6 farklı kulüp/dernekten toplam 9 kurtarmacı ve 7 yardımcı katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yapılan Çalışmalar : 

Senaryoya göre sedye yaklaşık 60m derinlikten çıkarıldı. Bu yıl da geçtiğimiz yıl kurtarma amaçlı açılan istasyonlar üzerinden çalışma gerçekleştirildi. İlk egzersizde, sırasıyla counterbalance – tyrolean, tyrolean – counterweight, counterweight – counterweight ve counterweight – tyrolean hatları arasında aktarım yapıldı. Sedye paketleme dahil 2 saatlik bir sürede mağaradan güvenli bir alana aktarıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaman kısıtından ötürü, ilk çalışmadan itibaren sedyenin ilk inişin altından çıkarılmasında karar alındı. Sonraki iki çalışmada, sedye yaklaşık 35 metre derinlikten çıkarıldı.Sırasıyla counterweight, counterweight – counterweight ve counterweight – tyrolean manevraları uygulandı. İlk kurtarmacının mağaraya inişinden itibaren 75 ve 55 dakika gibi sürelerde sedye ilk inişin altından güvenli bir noktaya aktarıldı.

 

Toplamda 9 kurtarmacı ve 5 yardımcı çalışmalarda görev aldı. Aynı tarihlerde Topmeydanı Mağarası’na gezi yapan İTÜMAK’lı, kurtarmacı olmayan mağaracılardan  3, AKÜMAK ve DEÜMAK’tan 1’er kişi çalıştaydaki kurtarmacı eksikliğinden dolayı operasyona dahil oldu. Her çalışma sonrası, çalışma sırasında yapılan hatalar/eksiklikler konuşuldu ve bir sonraki uygulamada düzeltildi.

Yapılan Değerlendirmeler :

  • İlk inişin altında bulunan yatay bölümde yapılacak manevralar için sedye taşıma ekibinin bağlanabileceği bir yaşam hattı yapılması gerekli. Kaygan zemin, sedye taşırken kurtarmacı için tehlike yaratıyor.
  • Halka kulak olmaması manevraları olduğundan zor hale getirebiliyor. Counterbalance > Tyrolean hattında halka kulak olmaması durumunda, sedyenin duvara yaklaşmasını önlemek için sonradan gevşetilebilir saptırma kullanılabilir.
  • Aynı istasyonda çalışan kurtarmacıların, manevra esnasında aktif olarak birbirleriyle iletişimde olmaları gerekli.Koordinasyon eksikliği, dikkatsizliklere sebep olabiliyor.
  • Counterweight istasyonunda ters ağırlık olan kurtarmacının, duvara yaslanması veya duvardan güç alması gibi durumlar ağırlık konusunda dengesizliğe yol açıyor. Bunun önüne geçmek için, ters ağırlık olan kurtarmacı duvar ile temasını en aza indirmeli.
  • Sedye hareket halindeyken refakatçi kurtarmacı dışında kimsenin sedye bağlantılarını tak/çıkar yapmaması gibi bir yöntem kullanılması, operasyonu daha güvenli hale getirebilir.

Etkinliğin Yapıldığı:

Köy/Belde: Yamanlar

İlçe: Pınarbaşı

İl: Kastamonu

Mağara/Yer Adı: Kapaklı Kuylucu

Katılanlar:

AKÜMAK: Hüseyin Üstündağ

BUMAD: Süha Yararbaş

DEÜMAK: Oktay Balaban, Buğra Gencay

Galeri: Ali Hakan Eğilmez

İTÜMAK: Uğur Özkan, Bora Efe, Emre Can Güzel, Bensu Elmacı

Yardımcılar: Bülent Efe, Elif Yavuz, Atakan Gülbahar, İrem Kapucuoğlu, Cemre Nayir, Mustafa Yiğit Taşlıbük, İbrahim Yener

Fotoğraflar: Süha Yararbaş, Hakan Eğilmez