13. Üniversite Mağaracılık Kulüpleri Ortak Etkinliği

Kategori: Duyuru, Geziler, Toplantı | 0

2014 yılında DEÜMAK tarafından düzenlenen 7. Ulusal Mağaracılık Sempozyumu’nda ortak bir kültür oluşturulması ve mağaracıların birbirleriyle kaynaşması amacıyla ortak etkinlikler yapılmasına karar verildi. Aynı yıl ANADOSK tarafından ilki organize edilen ortak etkinliklerin 13.’sü ikinci kez ANADOSK tarafından 6-7 Nisan 2019 tarihlerinde Tozman Düdeni’nde  gerçekleşecek. 

Etkinlik aslen tüm üniversite mağaracılık kulüpleri için olsa da tüm mağaracılık camiasını görmek bizi mutlu edecektir. Etkinlik takvimi ilerleyen günlerde açıklanacak olup katılmak isteyenlerin bağlantı aracılığıyla kayıt olması gerekmektedir: https://goo.gl/forms/xFVkDuHAXodHRm0R2

Tozman Düdeni

Tozman Düdeni çevresi Jura Kretase yaşlı Para-Otokton Örtü Birimleri’nden oluşmuştur. Mağara kafesli bir yapıya sahiptir ve Yeni Pazar Polyesi’ne doğru eğimlidir. Geçirimsiz metamorfik kayalar ile Bilecik kireçtaşları kontağında Kuzeybatı-Güneydoğu yönlü bir fay hattı üzerinde gelişmiştir. Birbirine bağlı iki girişi vardır. İçeride kuvvetli su akımını karakterize eden sivri girinti ve çıkıntılar ile 4-5 metrelik çok sayıda iniş bulunmaktadır. Dar fakat yüksek tavanlıdır (ortalama 8-10 m). Tabanında çakıl ve kumdan oluşan adacık veya setler ile bloklar olmasına rağmen damlataş oluşumları çok azdır. Genç bir havzanın yüzey sularını toplayan mağarada yağışlı dönemlerde çok miktarda su geçişi vardır.

Mağara, MTA tarafından araştırılıp haritası ve diğer özellikleri 2001 yılında yayınlanmıştır.