4. Uluslararası Ortadoğu Speleoloji Sempozyumu ve 8. Ulusal Mağara Bilim Sempozyumu Sona Erdi

Kategori: Genel, Toplantı, Uluslararası | 0

3 – 6 Ekim 2018 tarihleri arasında, Antalya Akdeniz Üniversitesinde, IV.Uluslararası Ortadoğu Speleoloji Sempozyumu ve VIII. Ulusal Speleoloji Sempozyumu birlikte düzenlendi. Birçok ülkeden mağaracı ve bilim insanlarını birleştiren sempozyumlarda, mağara biyolojisi, jeolojisi, arkeolojisi ve mağara ekspedisyonları hakkında sözlü ve poster bildiriler sunuldu.

Akdeniz Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu (AKÜMAK), Anadolu Speleoloji Grubu Derneği (ASPEG) ve Lübnan Mağaracılık Derneğinin ortaklaşa düzenlediği sempozyumlara, Biyospeleoloji Araştırma Topluluğu (BAT), Türkiye Mağaracılık Federasyonu (TMF) ve Uluslararası Mağaracılar Birliği (UIS) destek vermiştir. Toplantıya Türkiye, Lübnan, Umman, İran, İsrail, Fransa, Romanya, Hırvatistan, Hindistan, Japonya ve Kıbrıs’tan bilim insanları ve mağaracılar katıldı.

Mağara Canlıları

Mağara canlıları (biyospeleoloji) üzerine yapılan sunumlarda, mikroskopik mağara canlılarının önemi, Kadıini ve Zindan mağaralarındaki Arthropoda popülasyonu hakkında sunumlar yapıldı.

Yarasalar, mağaracılar içinde özel bir yere sahip, son zamanlarda gündem olan ‘yarasa kozası’ dolandırıcılığı sebebiyle de ülkemizin gündeminde. Federasyonun da yakından takip ettiği ve dolandırıcı sosyal medya hesaplarını Cumhurbaşkanlığı’na ve yetkili bakanlıklara ilettiği bu dolandırıcılık tipi, yarasa popülasyonları üzerinde bir tehdit oluşturuyor. Yarasalar üzerine çalışan bilim insanlarının sunumları da yarasaların içinde bulunduğu bu gibi tehditlerin altını çizdi.

Keşifler

Yakın zamanda ülkemizde yapılan önemli mağara keşiflerini içeren Taşeli Platosu ve Ümitli Yayla’sında yapılan araştırmaların yanında Türkiye’nin en uzun mağarası olan Pınargözü Düdeni ve en derin 4. mağarası olan Morca Düdeni’nde yapılan son keşifler de anlatıldı. Dünyanın en derin mağarası olan Krubera/Voronya mağarası araştırmasına katılan ekibin yaptığı sunum da büyük ilgi gördü. 

Türkiye’deki tüm mağaraların bilgilerinin toplandığı Türkiye Mağara Veritabanı’nın tanıtıldığı sunum da önemli sunumlar arasındaydı. Mağara Kurtarma Birimi’nin sunumunda da mağarada kurtarma konusunda yapılan ulusal ve uluslararası çalıştaylar ve çalışmalar konusundaki güncel gelişmeleri aktardı.

Arkeoloji dalında da önemli sunumlar yapıldı. Kadıini mağarasında bulunan arkeolojik buluntuların ve bu buluntular üzerindeki antropolojik çalışmaların da anlatıldığı sunumlar sempozyumun önemli sunumları arasındaydı.

Sempozyumlarda yapılan sunum ve posterlerin bulunduğu yayın da çok yakında hazırlanacak. Bu yayına umabis8.com veya federasyon sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kaybettiğimiz mağaracıları anmak ve tanımak için hazırlanan poster.